Alternativ när muséerna är stängda

Det verkar just nu som att alla muséer i Göteborg är stängda. Vad ska man då som inresande i stan hitta på? För de som ändå är här alltså.

Den som är konstintresserad kan besöka ett konstgalleri. Här nedan får du några tips. Även skulpturer går bra att se då man kan hitta ett flertal utomhus. Den som tycker om arkitektur kan utan problem se på några spännande byggnader. Naturälskare kan garanterat hitta några fina promenadstråk.

Konstgallerier

Många konstgallerier i Göteborg är öppna på icke-röda dagar. Ta särskilt en titt på Galleri Backlund (Karl Gustavsgatan), Galleri Nils Åberg (Kungsgatan), Galleri Thomassen (Götabergsgatan), Galleri Scandinavia (Berzeliigatan). Galleri 54 (Kastellgatan) och Galleri Kim Anstensen (Götabergsgatan). Samtliga är mycket värda ett besök.

För den fotointresserade finns Art Photo Collection som ligger på Alfhemsgatan eller morgondotter art photo på Olivedalsgatan. Det går också att se keramisk konst hos Lerverk Butik & Galleri som ligger på Postgatan (Kronhusbodarna). Slutligen kan man titta på Konstglas på Haga Nygata.

Offentlig konst

Den offentliga konsten i Göteborg består främst av skulpturer. Det går att hitta klassiska verk av Carl Milles (åtta statyer i Göteborg inklusive Poseidon) och det går att hitta moderna verk som ljusinstallationer. Titta på en nästan komplett lista över offenliga konstverk och ta också del av några nyheter. Bland de nya offentliga konstverken kan "ank-kaninen" som officiellt går under namnet "Teckning" på Bildradiogatan samt "Hagavågen" på Pehr Erikssons plats i Haga.

Arkitektur

I ett tidigare inlägg på denna blogg kan du läsa om de byggnader som har utnämnts till Göteborgs vackraste. Bland de äldre byggnaderna rekommenderas Tomtehuset i korsningen Vasagatan Viktoriagatan. Av de moderna byggnaderna föreslås Kuggen på Lindholmen.

Naturområden

Det finns flera stora naturområden. De mest kända alternativt mest tillgängliga är:

  • Slottskogen
  • Botaniska trädgården
  • Trädgårdsföreningen
  • Västa kyrkogården
  • Östra kyrkogården
  • Ruddalen
  • Skatås

Övrigt

Den som vill promenera kan vandra upp och ned på Kungsgatan, längs Avenyn eller genom Haga. Det finns saker att göra även i coronatider.

27 Dec 2020