Avnjut en dessert i Göteborg

Var kan du få den godaste desserten i Göteborg? Tyvärr får du inte ett rakt svar på den frågan. Ingen kan ju ha koll på alla restauranger i en så stor stad som Göteborg. Däremot går det att tipsa om var det finns riktigt goda och spännande desserter.

Här kommer tips på två restauranger som sticker ut.

Noot på Östra larmgatan 4

Noot erbjuder mat och desserter från det nordiska köket. Desserterna väcker besökarens nyfikenhet. Vad sägs om palsternacksglass med granskott och ljunggelé? Vad sägs om stekt choklad? Eller husets egen sorbet (som kan variera från gång till gång)?

Om det låter spännande så är det långt ifrån hur underbart det smakar. Detta är dock främst desserter för vuxna finsmakare. Det är smakrikt men inte särskilt sött. Sötman är i alla fall inte framträdande så att man tappar lusten för att det blir för sött.

Noot gör rätter som är årstidsanpassade. Det gäller även deras desserter. Därför kan de bytas ut var tredje månad. Smakerna är välkomponerade så man kan anta att de har arbetat med att ta fram recepten en längre tid.

Den som vågar kommer inte att ångra sig.

Epoque på Södra vägen 8

På Epoque, som är en restaurang och bar på södra vägen ett par hundra meter från avenyn, har de också några desserter som väcker nyfikenheten. Vad sägs om rostad jordgubbsglass med jordgubbar, mascarpone, rostad vit choklad och krispigt bovete? Det smakar ännu bättre än det låter. Många har crème brulée på sin meny men få har det med tonkaböna. Nyfiken? Även en klassisk chokladpudding finns på menyn gjord på den bästa mörka chokladen vilket inte påminner om någon hemmalgad eller färdig chokladpudding.

När du beställer kommer det ut små portioner. Det är så att man hinner tänka att det är väldigt lite för pengarna. När man väl börjar äta är det så smakrikt att man inte skulle vilja ha mer. Man bara njuter av smakerna som varar länge. En sked ger lång eftersmak. Låte den stanna kvar innan du äter mer. Det är definitivt värt pengarna.

Även Noot severar relativt små portioner men det är samma där. Smakerna är fylliga och stannar kvar länge. Det är välgjort vilket innebär att man inte behöver fylla ut med socker eller annan sötma. Det skulle helt förstöra. Med smakrika och ekologiska råvaror blir det välsmakande i grunden. Inge enkla trick behövs eller önskas.

Om du inte tidigare har testat udda desserter kan du börja nu. Det finns rätter utöver det vanliga och det är just de man ska testa. Våga och du kommer inte att ångra dig.

18 Sep 2021