Elavtal på Hisingen och Göteborgs skärgård

Vad är bästa strategin för att hitta ett elavtal om du bor i Göteborgs-området? Många tänker direkt lokalt men visste ni att el går att få levererad från över 100 elbolag i Göteborg. Det är nämligen som så att elbolagen köper el på strömbörsen Nord Pool för att skicka ut den till dig som kund. Det betyder att även om elen producerats lokalt av exempelvis Göteborg Energi eller Mölndal Energi så säljer de elen de producerar till Nord Pool där alla elbolag i Sverige kan köpa el som de säljer till dig som kund sedan. Läs den här artikeln för att få full koll på elmarknaden i Göteborg och vilka elbolag som går att välja.

Jämför elbolag som säljer el i Göteborg

Det enklaste sättet att hitta ett elavtal som passar dig i Göteborg, så som Torslanda på Hisingen eller ute i skärgården som Öckerö, är att du skriver in ditt postnummer i jämförelsetjänsten Elbyte. Där får du fram lokala elbolag som Göta Energi men även kända elbolag som just nu har fri månadsavgift i 12 månader, vilket är Telge Energi och Fortum. Det finns även massa andra spännande elbolag som exempelvis det halländska elbolaget Falkenberg Energi som bara har el enligt Bra Miljöval. Detta innebär att elen ska komma från elproduktion där man tar hand om naturen och inte förstör vattendrag eller natur. Ett mer ingående miljövänligt elavtal för er som också vill ha en mer hållbar framtid.

Fast eller rörligt elpris

En bra strategi kan vara att just nu välja ett fast elavtal på sex månader via elbolag som Lumo Energi, som har det billigaste fasta elavtalet, där du kommer undan de framtida topparna i elpriset över vintern. Elpriser har denna månad legat på över 200 öre/kWh och det kommer reflekteras i nästa månads spotpris, som baseras på det genomsnittliga elpriset nu i september. Med andra ord kommer elpriset på fasta elavtal och rörliga elavtal med största sannolikhet vara ännu dyrare om du jämför elavtal i oktober.

Timavtal

Denna avtalsform har blivit väldigt populär med elbolag som Greenely, där man bara betalar när man använder elen. Det kan vara ytterst lönsamt om man inte använder el mellan 06.00 och 09.00 på morgonen eller 15-21 på eftermiddag och kvällen. Eller om man har en elbil som konsumerar mycket el och alltid vill köra den på natten. Testa denna nya avtalsform och jämför med ett vanligt rörligt elavtal för att se vad du kan spara mest pengar på. Timavtal existerade redan tidigare under 2000-talet men förbjöds då till slut då avtalsformen vart för populär.

Byt elbolag

Det finns massa pengar på att spara genom att som boende i Göteborg vara aktiv och jämföra elavtal varje år. Tänk på att det inte bara är lokala alternativ som är valbara utan att det går att få el från massa elbolag. Ca 10 % av invånarna här i riket sitter dessutom på ett dyrt anvisat elavtal för att man inte gjort ett val av elavtal vid inflytt. Då har elnätsleverantören ett ansvar att du får ett elavtal, vilket oftast hamnar på ett extra högt elpris från en elleverantör du inte väljer själv.

22 Oct 2021