Denimkläder från Göteborg

Enligt mode-entusiasten Frida Zetterström har modeskapare från Göteborg traditionellt sett varit duktiga på denim. Hon nämner Nudie och Monki som båda har sitt säte i Göteborg och som båda är kända utomlands. Sedan dess har det tillkommit fler märken och ett som bör lyftas upp är I Dig Denim.

I Dig Denim

I Dig Denim grundades 2009 av designern Hanna Clavegård. Företaget har sitt säte i Göteborg och de har även butiksförsäljning på Hisingen (Torslanda). På mindre än tio år har varumärket blivit internationellt känt och finns att köpa i 25 länder.

Kläderna är, som namnet antyder, ursprungligen av denim men stora delar av kollektionerna är tillverkat av andra tygsorter. Vissa tygsorter som inte är denim har ändå en känsla av denim.

I Dig Denim har kläder till baby, kid, teen och dam. Stort inom denim just nu är teen jeans. För de ynsta barnen är det huvudsakligen andra tygsorter som gäller. För teen och vuxna är det mycket som är gjort av denim.

Monki

Monki grundades i Göteborg 2006 där den första butiken också öppnades. Den ligger kvar på Kungsgatan för den som vill göra ett besök. Monki är numera en internationell klädkedja. Man får inte glömma att de också gör egna kläder.

Monki har mer än bara kläder av denim men de har definitivt ett stort sortiment av jeans. De erbjuder råd och klädvård som bygger på hållbarhetsprinciper.

Nudie Jeans

Nudie Jeans grundades 2001 av Maria Erixon Levin. Företaget har sitt säte i Göteborg. Idag finns det filialer i många länder. För dig som besökare i Göteborg ligger deras butik på Drottninggatan mitt i stan.

Nudie Jeans har gjort sig kända för tre saker:

  • De menar att man inte ska tvätta sina jeans de första sex månaderna.
  • De tillverkar sina jeans av 100 procent ekologisk bomull.
  • De erbjuder gratis reparationer livet ut för kläderna som du köper på Nudie.

Detta är ett av Sveriges största klädföretag.

Gemensamma nämnare

Den gemensamma nämnaren är att denim är ett centralt tyg för de tre varumärkenas kläder. Ytterligare en gemensam nämnare är deras lokala och göteborgska förankring med ambitioner att nå ut i världen.

Den mer okända men likväl framträdande gemensamma faktorn är varumärkenas hållbarhetssträvan. De utgår ifrån ekologisk bomull i det mesta de gör. De försöker att återvinna. Många av plaggen har någon slags certifiering för att understryka att kläderna är vänliga för både miljö och användare.

5 Aug 2020