Göteborgs vackraste byggnader

Sajten arkitekturupproret.se har anordnat tävlingar om Sveriges vackraste stad, Sveriges fulaste stad, Sveriges fulast byggnad och Sveriges vackraste byggnad. Med deras tävlingar som underlag presenteras här Göteborgs tre vackraste äldre byggnader och Göteborgs tre vackraste moderna byggnader.

Detta är ett inlägg för dig som bor i Göteborg och ännu inte har upptäckt stadens arkitektur eller för dig som besöker staden och som är intresserad av vackra byggnader. Det finns något att njuta av för alla smaker.

Äldre arkitektur

Nedan presenteras de tre vackraste byggnaderna i Göteborg som står kvar än idag. I tävlingen kom Gamla Arkaden mellan Brunnsparken och Kungsportsplatsen på andra plats men den byggnaden finns inte kvar.

1. Jugendhuset på Föreningsgatan 2

Jugendhuset sticker ut både där det står och med sin stil. Det ligger dock inte på en plats som drar till sig mycket folk. Föreningsgatan ligger lite vid sidan av de stora kända gatorna i Göteborg. Namnet på byggnaden kommer ifrån den arkitektoniska stilen jugend. Det är en relativt ovanlig stil i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö. Byggnaden är K-märkt.

Huset är byggt 1902 vilket är mitt under jugenstilens period som sträcker sig från 1800-talets slut till 1900-talets början. Arkitekt är Louis Enders. Han föddes i Tyskland men blev svensk medborgare 1894. Enders är också arkitekten bakom Gamla Arkaden, Hertziahuset (topp 10 i Göteborg) och Vasagatan 9 (Odd-Fellow). Det gör honom till en av Göteborgs främsta arkitekter genom tiderna.

Byggnaden, som också går under namnet Kvarteret Päronet, placerar sig på plats 20 över Sveriges vackraste hus och är därmed den byggnad i Göteborg som placerar sig bäst.

2. Tomtehuset

Tomtehuset är ett relativt litet tegelhus i korsningen Vasa-/Viktoriagatan. Det har fått sitt namn från de två väggmålningar som syns på husets utsida där man kan se tomtar med yrken som arkitekt, boktryckare och fotograf. Huset byggdes år 1890. Huset är byggnadsminnesmärkt vilket är det starkaste kulturhistoriska skyddet vi har i Sverige. Feskekôrkan är en annan minnesmärkt byggnad i Göteborg med motsvarande skydd.

Arkitekterna bakom Tomtehuset är Hans Hedlund och Yngve Rasmussen. Hans Hedlund föddes i Stockholm men verkade som arkitekt i Göteborg. Han har även ritat Schillerska gymnasiet i Vasastan, Stora Saluhallen, Dicksonska folkbiblioteket och Samhällsvetenskapliga biblioteket. De två senare är framröstade bland de vackraste byggnaderna i Göteborg. Hedlund är med så många typiska byggnader i staden en av de främsta arkitekterna i Göteborgs historia. Yngve Rasmussen föddes, och var verksam arkitekt, i Göteborg. Han har bland annat ritat Vasakyrkan.

3. Dicksonska folkbiblioteket / Allégården

Dicksonska folkbiblioteket ritades av Hans Hedlund och stod klart 1897. Det användes som namnet antyder som bibliotek och var Göteborgs huvudbibliotek fram till 1967 då nuvarande biblioteksbyggnad, eller snarare originalbyggnaden, vid Götaplatsen blev huvudbibliotek. 1973 bytte byggnaden namn till Allégården. Huset ligger längs med Södra Allégatan i stadsdelen Haga, nära Järntorget. Byggnadsminnesmärkt. Ligger granne med den tillika minnesmärkta bygganden Hagabadet, som har en av stadens bästa spa, och man kan från husets framsida se till Feskekôrkan.

Modern arkitektur

När det gäller modern arkitektur står sig Göteborgs byggnader bättre i en konkurrens på nationell nivå.

1. Kuggen

Kuggen ligger på Lindholmen, Hisingen. Den ingår i Chalmers tekniska högskolas verksamhet och inhyser också forskare från Göteborgs universitet. Huset har vunnit priser för sin innovativa konstruktion. Den utmärker sig med att bottenvåningen är den smalaste och toppvåningen är den bredaste. Eftersom den översta våningen sticker ut träffas den av mycket solljus. Det finns därför ett automatiskt solskydd som rör sig runt byggnaden på två skenor.

Byggnaden stod klar 2011. Det är Wingårdh arkitektkontor som har ritat huset under ledning av Jonas Edblad. Wingårdh ligger bakom många uppseendeväckande byggnader i Sveriges största städer.

Kuggen är framröstad till Göteborgs vackraste moderna byggnad. Den är även placerad som Sveriges nummer två efter Turning Torso.

2. Läppstiftet

Det officiella namnet är Skanskaskrapan men byggnaden går allmänt under namnet Läppstiftet på grund av den röda toppen. Den stod klar 1989 och är ett landmärke vid Göteborgs hamn, mer precist Lilla Bommen, som syns från stora delar av staden. Arkitekt är Ralph Erskine.

Läppstiftet är Göteborgs näst högsta byggnad (11:e högsta byggnaden i Sverige). Det är bara Gothia East Tower som är högre i Göteborg. Den har också blivit framröstad till Göteborgs näst vackraste moderna byggnad. På Sveriges topplista ligger den på plats 12.

3. Nya Pedagogen

Pedagogen i Göteborg, som ingår i Göteborgs universitet, bedriver framför allt lärarutbildningar och pedagogisk forskning. Verksamheten inryms i tre byggnader. De kallas vanligtvis A-huset, B-huset och C-huset. A-huset är en om- och tillbyggnad av det som tidigare hette Sociala huset. Det är tillbyggnaden av glas som har röstats fram till Göteborgs tredje vackraste moderna byggnad och Sveriges 13:e vackraste moderna byggnad.

Huset ligger vid grönsakstorget. Det stod i sin nuvarande utformning klart 2006. Arkitektfirman Nyréns med Dag Cavallius i spetsen ritade glashuset. Som man kan se på bilden nedan möts det gamla med det nya i den del som används som bibliotek. Det blir en passande avrundning av denna presentation av äldre och ny arkitektur i Göteborg.

 

9 Jul 2020