Var kan du röra på dig utan att bli smittad?

I dagsläget finns det inga säkra zoner när det gäller risken att bli smittad av coronaviruset. Därmot kan man se var det är lite fler som uppvisar symtom. Lunds Universitet har med hjälp av ett nätverk av forskare och en stor mängd frivilliga svenskar med en app lyckats kartlägga var det är vanligast med symtom vid en viss tidpunkt.

Mönstret ändrar sig en smula vilket innebär att det kan bli fler under en kort tid just där man själv befinner sig. Som det verkar nu är Göteborg ingen hot spot men det är heller inte en region utan symtombärare.

Titta på kartan från Lunds universitet och välj med omsorg om du ska stanna hemma eller vistas där andra har symtom.

Det är lite som att läsa en väderkarta och baserat på den avgöra om man vill vara där det är regn och hagel.

Kommer vi att kunna vänta oss att den som i normala fall klär sig för att klara en regnskur också klär sig för att undvika smitta eller på andra sätt försöker att värja sig? Det skulle vara väldigt intressant att se hur smittoprognoser kommer att påverka människors beteende. Det är ju helt klart att många påverkas av väderleksprognoser och att de beter sig därefter.

På covic-kartan kan man se att det finns två hot spots. Det är där det finns högskolor. Många i Göteborg pendlar till Trollhättan respektive Borås. Många i Trollhättan och Borås pendlar till Göteborg. Det finns ingen säkerhet i att tycka att smittpsridningen pågår någon annanstans.

Ta det lugnt därute. Undvik folktäta platser.

1 Jun 2020