Göteborgs ölbryggerier

Vi säger ju lite halvt på skämt, halvt på allvar, att Göteborg är nummer ett. När det kommer till hantverksöl i Sverige är det dock inget skämt – klassen på Göteborgs ölbryggerier är i yttersta topp i landet! Göteborg är Sveiges ölhuvudstad, och därmed basta!

När man talar om öl, så brukar man dela upp scenen i två – Hantverksbryggerier (som brygger på traditionellt personalintensivt sätt) och de vanliga storbryggerierna (tänk Pripps, Carlsberg och Heiniken). Det är från den förstnämnda gruppen vi får alla goda IPO:r, suröl, porters, ja allt som gör livet värt att leva, och från den sistnämda gruppen får vi ljus lager. Inget ont i det senare, men nu vänder vi oss till riktiga ölkännare som ännu inte har upplevt kvalitetsöl på plats i Göteborg.

Vår favorit, som vi varmt rekommenderar, presenterar vi sist.

Poppels Bryggeri

I Jonsered, en förort till Göteborg, ligger Sveriges näst största hantverksbryggeri, med 800 000 liter sålda på Systembolaget 2019. Det dricks alltså en Poppels i Sverige var 20:de sekund! Det finns inte en Göteorgare som inte håller Popples öl väldigt högt. Detta manifesterade sig den nyemission av aktier Poppels gjorde förra året. Man fick 3500 aktieägare i en emission som övertecknades 250%! Inte illa av ett företag som startade 2015 av 15 ölälskare.

Poppels har en egen nystartad restaurang som vi verkligen rekommenderar – Poppels Öl&Mat. På samma sätt som olika viner passar till olika sorters mat, så passar olika sorters öl till olika rätter. Boka ett bord där du kan prova olika foodpairings, och avsluta det hela med en bryggerirundvandring.

Stigbergets bryggeri

I Majorna i vår ölhuvudstad ligger vårt nästa hantverksbyggeri – Stigbergets bryggeri. Med 500 000 liter sålda på Systembolaget 2019 är Stigberget även Sveriges tredje största hantverksbryggeri. Så här i Coronaskyddstider så arrangerar Stigberget virituella ölprovningar – du får någon vecka på dig att beställa utvalda öl från Systembolaget. Sedan så tittar vi tillsammans på en livesändning från bryggeriet där vi får se en rundvandring i lokalerna, får lära oss om ölbryggning, och sedan provar vi ölen gemensamt, hemifrån tv-soffan. Genialt helt enkelt!

Vår favorit – Oceanbryggeriet

Förlåt Dugges! Förlåt Göteborgs Nya Bryggeri! Förlåt alla ni andra! Ett stenkast från Åbytravet hittar du Oceanbryggeriet, vilket är vår personliga favorit. Man kan boka en ölprovning med rundvandring i bryggeriet, avsmakning av sex olika sorters öl, och tilltugg i form av en charkbricka, musslor eller ribs. I jultid kan man till och med få sig ett julbord till livs i den nybyggda eventlokalen med utsikt över bryggerihallarna. Ett besök på Oceanbryggeriet är den perfekta företagseventet eller avslutningen på svensexan! Oceanbryggeriet sålde 100 000 liter på Systembolaget 2019.

17 Jun 2020